De eerste keer hebben we het over calcium gehad. Laten we voor nu bij de mineralen blijven en het dit keer over magnesium hebben.
Ik denk dat veel mensen wel weten dat het belangrijk is om voldoende magnesium binnen te krijgen, maar de reden daarachter misschien dan weer niet.
Wat is magnesium? Waarom ben je het eigenlijk nodig? Waar haal je het vandaan? Hoeveel ben je er van nodig? En welke symptomen krijg je bij tekorten?
Dit zijn onder andere de dingen die we hier gaat leren!
Let’s go!
Magnesium is net als calcium een mineraal. Het is nodig voor onder andere de vorming van de botten en spieren en speelt daarbij een rol in de overdracht van zenuwprikkels.
Je lichaam neemt magnesium op aan het einde van de dunne darm. De opname varieert tussen de 30 en 80 procent, afhankelijk van de hoeveelheid magnesium in de voeding en van andere voedingsbestanddelen.
Magnesium;
- bevordert de energiestofwisseling in je lichaam
- speelt een rol bij de overdracht van zenuwprikkels
- draagt bij aan een normale werking van je spieren
- is goed voor je skelet
- ondersteunt je energieniveau
- is goed voor je geheugen en je gemoedstoestand
Dus magnesium is, zoals de meeste mensen al wel wisten inderdaad heel belangrijk voor je en nu weet je ook nog eens HOE belangrijk. Het speelt dus een rol in ontzettend veel en daarbij belangrijke processen.
1% van de hoeveelheid magnesium zit in het bloed, de helft zit in je botten en tanden en de rest zit in de lichaamscellen, spieren, organen en zenuwweefsel.
Magnesium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor, maar het magnesiumgehalte verschilt per voedingsmiddel. Hieronder een aantal voorbeelden van plantaardige magnesiumbronnen! Maar onthoudt… het komt dus bijna in alle voedingsmiddelen voor!
Magnesium zit oa in;
Volkoren graanproducten
Soja- en limabonen
Groene groenten, bijv spinazie
Zaden, bijv pompoenpitten
Noten, bijv amandelen
Banaan
Avocado
Pure chocola
Er zit zelfs magnesium in kraanwater!
Hoeveel ben je nou van dit mineraal nodig? Hieronder staat een overzichtelijke tabel en daarin kun je precies zien hoeveel je nodig bent!

Een magnesium tekort is vaak moeilijk te herkennen, maar mogelijke symptomen bij magnesiumtekort zijn:
- algehele lusteloosheid of vermoeidheid
- spierkrampen
- maagkrampen
- toegenomen prikkelbaarheid, neerslachtig gevoel
- hartritmestoornissen, in extreme gevallen
Het is moeilijk vast te stellen of een magnesiumtekort de oorzaak is van deze symptomen. Een arts kan dit niet goed vaststellen omdat het magnesium in je bloed geen goede maat is om een magnesiumtekort vast te stellen, zoals we namelijk eerder hadden gelezen zit er maar 1% van de hoeveelheid magnesium in je bloed.
Extra info:
- Een overschot aan magnesium ontstaat alleen bij gebruik van tabletten waarin magnesium zit, magnesiumzouten of mineraalwater waarin veel magnesium zit. Bij meer dan 250 milligram magnesium per dag extra, dus naast de magnesium in je eten, kunnen darmklachten zoals diarree ontstaan.
Bronnen;
- https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/magnesium.aspxBijlagenI
- https://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/magnesium/
- https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/magnesiumtekort
- https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/magnesium#:~:text=Magnesium%20komt%20voor%20in%20verschillende,pure%20chocola)%20zit%20veel%20magnesium.