Zuurkool

Ingrediënten voor een flinke pot¹

1 grote kool² (bijv witte kool, spitskool, savooiekool maar ook rode kool is heerlijk!)
Zout

Wanneer de bladeren van de kool erg vies zijn, verwijder deze dan.

Haal vervolgens nog 1 groot blad eraf en houdt deze apart (als je een fermenteer-kit gebruikt zoals ik, kun je deze stap overslaan).

Snijd de kool doormidden en verwijder de middelste harde kern. Snijd de rest van de kool met een scherp mes fijn of rasp deze fijn in een keukenmachine.

Per kilo kool voeg je ongeveer 20 gram zout toe. De hoeveelheid kool die je hebt in grammen vermenigvuldig je dus met 0,02. Ik heb toen ik dit recept maakte 1000 gram savooiekool gebruikt, maar ik heb daarbij voor deze pot zuurkool ook nog eens 177 gr geraspte wortel toegevoegd, dus; 1177 x 0,02 = 23.5. Dan voeg je dus 23.5 gram zout toe (iets meer of iets minder maakt niet uit).

Voeg de kool (plus de evt andere groente) toe aan een grote schaal. Voeg het zout toe en begin met het kneden/masseren van de groente. Je zult na een 10 minuten merken dat de kool vocht begint te verliezen. Laat vervolgens 30 min staan.

Na deze 30 min kneed en masseer je de groente weer 10 min en laat weer rusten. Herhaal deze stap nu nog 1 keer en je zult merken dat de groente behoorlijk wat vocht is verloren (wat dus juist de bedoeling is).

Doe de groente nu in een grote glazen pot en druk de groente goed aan. Staat de groente nu niet helemaal onder het vocht, voeg dan wat van het vocht toe; de groente moet onder het vocht staan!

Het grote koolblad dat je aan het begin apart hebt gehouden, gebruik je nu om de kool af te dekken. Vouw de randjes van het grote blad kool voorzichtig om de gesneden kool heen, zodat deze naar de onderkant van de pot wijzen. Als je een fermenteer-kit gebruikt zoals ik, is het nu tijd om het glazen gewichtje op de groente te leggen.

Zorg ervoor dat er geen losse stukjes groente bovenop blijven drijven, mocht dit zo zijn? verwijder dan die stukjes. Doe je dit niet, dan kan er schimmel op die stukjes ontstaan!

Leg de deksel nu los op de pot, niet aandraaien, want dan creëer je een fermenteer-bom! Ikzelf leg nu het siliconen hoedje op de pot.

Zet de pot nu voor ongeveer 2 weken weg op bijv je aanrecht. Check regelmatig even of alles nog onder het vocht staat en je geen schimmel of iets dergelijks ziet.

Na 2 weken kun je gaan proeven. Is de smaak nog niet helemaal goed naar jouw idee, dan kun je hem nog een weekje laten staan. Ikzelf houdt altijd 2 weken aan.

Is de smaak helemaal naar tevredenheid, dan kun je het grote blad/of gewichtje eraf halen, de deksel er normaal op draaien en in de koelkast zetten!

Nu kan het genieten beginnen!

Eet smakelijk!

Als je dit recept hebt geprobeerd, laat dan even hieronder een berichtje achter en/of tag me op je social media (@thepurplelife).

¹ Ik heb meestal 1 pot van 1 lt en nog een kleiner potje erbij
² Voor dit recept heb ik een savooiekool gebruikt van ongeveer 1 kg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *