Voor 10 a 12 broodjes:
960 gr bloem¹
16 gr gist
32 gr kokosbloesemsuiker
11.5 gr zeezout
120 ml olijfolie
560 ml water
1 eetl edelgistvlokken, fijngemalen
0.5 theel uienpoeder
0.5 theel knoflookpoeder
0.5 theel kerriepoeder
0.5 theel paprikapoeder
1 theel oregano
Wat plantaardige melk

Voor 6 a 8 zwarte bonen burgers:
200 gr kikkererwten²
90 gr kidneybonen²
80 gr zwarte bonen²
200 gr mais
1 ui, fijn gesneden
Snuf chilivlokken
1 eetl chilisaus
5 eetl tarwebloem
Sap en rasp van een ½ limoen
1 eetl cajunkruiden
2 eetl olie + wat extra om in te bakken
Voor het brood;
Doe bloem, gist, kokosbloesemsuiker, zout, olie en water in de mengkom van je keukenmachine en laat 10-15 min kneden (nogmaals; met de hand kneden kan natuurlijk ook). Dek het deeg af met een natte doek en laat het rijzen op een warme plek voor een uur of tot het in omvang is verdubbeld.
Meng ondertussen de edelgistvlokken, uienpoeder, knoflookpoeder, kerriepoeder, paprikapoeder en oregano in een kommetje en zet apart.
Wanneer het deeg in omvang verdubbeld is bestuif je je aanrecht met bloem en verdeel je hierop je deeg in 10- 12 delen (afhankelijk van hoe groot je de broodjes wilt hebben) en maak je het brood in de vorm die je graag wilt (wij doen meestal hamburger-bollen).
Leg de broodjes op een bakpapier beklede bakplaat. Smeer ze in met wat melk en strooi het kruidenmengsel erover (je houdt mogelijk wat van het kruidenmengsel over). Laat het deeg weer rijzen voor een half uur of totdat ze zijn verdubbeld in formaat. Maak schuine sneetjes in het deeg met een scherpe mes.
Leg de broodjes in de voorverwarmde oven op 200℃ voor zo’n 10 tot 14 minuten of totdat de broodjes een mooie goudbruine kleur hebben gekregen. Laat volledig afkoelen voordat je ze gaat beleggen.
Voor de burgers:
Voeg alle burger-ingrediënten toe aan een keukenmachine of blender en laat draaien totdat je de gewenste structuur hebt. Laat niet te lang draaien, want dan krijg je een soort plakkerige pasta en dat vind niemand lekker haha. Let op dat je af en toe even met een spatel de zijkanten even schoon schraapt.
Zorg ervoor dat je genoeg bloem aan de handen doet en vorm de burgers met je handen, ik haal er meestal zo’n 6 tot 8 burgers uit.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Verhit een koekenpan, voeg wat olie toe en bak de burgers 2 a 3 min aan beide kanten en leg ze vervolgens op een met bakpapier bekleedde (of siliconen bakmat!) bakplaat. Wanneer de oven is voorverward en je al je burgers kort hebt gebakken, bak je de burgers 12 min verder af in de oven. Ik schroef dan meestal nog de laatste 5 min de oven op naar 200°C.
En nu kan het misschien wel leukste deel beginnen! Het opmaken van je broodje burger! Wij doen meestal met geprakte avocado, gebakken uien, sla, plakjes tomaat, gefermenteerde ketchup (dat recept kun je ook op de website vinden!) en een plakje kaas van violife³.
Eet smakelijk!

¹ Ik doe altijd een combinatie van tarwebloem en tarwemeel
² Spoel de kikkererwten, kidneybonen en zwarte bonen goed af
³ Violife is een merk met allerlei soorten kaasvervangers, andere merken voldoen natuurlijk ook!
Als je dit recept hebt geprobeerd, laat dan even hieronder een berichtje achter en/of tag me op je social media (@thepurplelife.nl).