Gevuld speculaas

Sinterklaas is weer in het land en daar hoort natuurlijk gevuld speculaas bij! Ja, dat kun je natuurlijk gewoon in de supermarkt kopen, maar zelfgemaakt is naar mijn idee stiekem veel lekkerder.

Normaal is amandelspijs natuurlijk wat lichter, maar ikzelf gebruik graag kokosbloesem suiker, vandaar de wat donkere kleur van de spijs. Mocht jij die typische kleur van amandelspijs willen hebben, zul je gewone (witte) suiker moeten gebruiken.

Onthoudt dat zowel de amandelspijs als het deeg een uur moeten rusten in de koelkast, dus daar moet je tijdtechnisch even rekening mee houden.

Voor de amandelspijs;

200 gr amandelmeel
150 gr (kokosbloesem) suiker
60 ml appelmoes
Rasp van ½ a 1 citroen (Wij vinden amandelspijs dat iets zuurder is lekkerder, dus ik voeg rasp van 1 citroen toe)

Voeg alle ingrediёnten toe aan een kom en meng alles goed door. Zet vervolgens een uur in de koelkast, zodat alle smaken beter tot hun recht komen.

Voor het deeg;

200 gr zelfrijzend bakmeel
100 gr kokosbloesem suiker
125 gr plantaardige margarine, in kleine blokjes gesneden
1 eetl koek en speculaas kruiden
½ thee zout
2 eetl plantaardige melk + extra voor bestrijken
Garneeramandelen

Doe alle ingrediёnten (behalve de garneeramandelen) in een kom en meng net zolang totdat je een mooi samenhangend deeg hebt. Verpak het deeg in plastic folie (of zoals ik; in een glazen bak met deksel) en zet een uur in de koelkast.

Verwarm na dit uur de oven voor op 175 °C.

Bestrooi je aanrecht met wat bloem en verdeel hierop het deeg in 2 stukken. Rol beide stukken deeg uit tot rechthoekige lappen (probeer ze even groot te krijgen, zo ong 15 bij 30 cm).

Leg 1 lap deeg op een siliconen bakmat (of bakpapier) en verdeel hierover het amandelspijs. Leg nu de andere lap er bovenop en druk de randen goed aan.

Bestrijk de bovenkant met wat plantaardige melk en druk vervolgens de garneeramandelen in het deeg.

Bak 35- 40 min in de oven.

Belangrijke tip!
Haal na 35- 40 min je gevulde speculaas uit de oven en laat volledig afkoelen voordat je er ook maar iets mee doet. Als hij nog warm is breekt hij namelijk erg gemakkelijk (geloof me daar mocht ik al eens achter komen haha)

Eet smakelijk!

Als je dit recept hebt geprobeerd, laat dan even hieronder een berichtje achter en/of tag me op je social media (@thepurplelife).

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *